Skift din lås – den er måske 80 år gammel

2011-10-17 11:01

Når danskerne drager på efterårsferie i oktober, står indbrudstyvene på spring. Men mere end hver fjerde danske husstand har forældede låse, som ikke er klar til at holde tyvene ude. Derfor er det vigtigt, at man får tjekket sine låse og den generelle sikkerhed inden ferien.

Efterårsferien i uge 42 er altid højsæson for indbrudstyve landet over. Mange danskere pakker sammen og tager på ferie uden at være bevidste om, at deres hus langt fra er tilstrækkeligt sikret mod ubudne, langfingrede gæster.

Alt for mange ferieglade boligejere har nemlig direkte forældede låse i deres hoveddøre. Det viser en helt ny undersøgelse, fortaget af interresearch for Ruko, som offentliggøres i oktober.

”Det er Serie 500 låsen, som stadig er alt for udbredt. Den er kendetegnet ved små nøgler med runde hoveder og den er simpelthen ikke sikker nok længere. Alligevel viser vores undersøgelse, at det er den lås, der findes i 40 procent af Danmarks hoveddøre,” siger afdelingschef Jens Møller fra Ruko.

Låse fra 1930’erne vogter danske hjem

Serie 500 låsen har næsten 80 år på bagen. Den blev udviklet helt tilbage i 1930’erne, og derfor vil producenter eller eksperter heller ikke anbefale den til yderdøre. 

Det svarer til, at 40 % af Danmarks befolkning fortsat kørte rundt i den oprindelige folkevogn fra 1930’erne uden moderne sikkerhedsudstyr.

”Grunden til, at Serie 500 låsen forbliver et problem er, at alt for få danskere tager et aktivt valg om at opgradere deres låse og sikkerhed,” forklarer Jens Møller og påpeger, at tre ud af fire danskere blot overtager den lås, som sidder i døren på deres nye lejlighed eller villa.

Specielt unge mellem 18 og 29 år lader stå til med låsene i deres hjem. Af de adspurgte unge har 87 procent stadig den samme lås i døren, som da de flyttede ind. Det hænger muligvis sammen med, at mange unge lejer deres bolig.

”Det er især blandt lejere, at problemet er meget udtalt. Over 90 procent af de adspurgte med lejet bolig havde ikke taget nogen aktive beslutninger om deres låse,” siger Jens Møller.

Få låsen tjekket

”Hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens lås er forældet, mener jeg helt sikkert, at man bør få det tjekket af en låsesmed. Så ved man da i hvert fald, at det er i orden,” siger Jens Møller.

Han anbefaler, at kunder med Serie 500 låse får skiftet til for eksempel en Ruko Garant Plus. Den er baseret på dp-teknologi, hvilket placerer den i højeste sikkerhedskategori. En Garant Plus betegnes derfor også som sikret mod oplukningsforsøg af forsikringsselskaber.

”Samtidig er det en god ide at få tjekket, om man bør opgradere sin generelle sikkerhed ved for eksempel at få låse på sine vinduer og terrassedøre,” forklarer Jens Møller.

Reklamer ikke med din ferie

Udover at have låsesikkerheden i orden er det også vigtigt, at man ikke ufrivilligt kommer til at gøre indbrudstyvene opmærksomme på sin ferie.

Forsikring og Pension, forsikringsselskabernes brancheorganisation, anbefaler således, at man undgår at skilte med sin ferie på Facebook ved at ”checke ind”, skrive status opdateringer eller lægge billeder op, før man kommer hjem.
G.S. Låseservice | Frederiksborgvej 221, 2860 Søborg | Cvr. 16 01 24 08 | Tlf. 70 234 236